Jag har under en tid irriterat mig på att sko tillverkarna tar fram mer och mer stöddämpande skor och hävdare att detta skulle vara skadeförebyggande! Så kan det ju säkert va om man inte är van vid att springa i tunna skor.Nu har många börjat ta fram fler lättvikts skor vilket är bra. Jag tror man kan vinna mycket på att springa så många av sina pass i så tunna skor som möjligt. Tror att det har en väldigt negativ effekt på muskelstyrkan i underbenet att springa i rejält stötdämpande skor. Tror att löpare för hade mycket starkare underben vilket många av dagens löpare saknar. Tex. så sprang ju Kjell-Eric Ståhl många maraton i Nike American Eagle som nästan helt saknade stötdämpning och bara vägde 140 gram.
Dessutom sprang ju alla Lydiards löpare i mycket tunna skor typ sneakers modeller utan nästan någon dämpning alls som Don Bergin Road King & Karhu och hans löpare hade ju alla mycket starka underben.
Jag kommer göra ett lite experiment och testa att byta ut många av dom pass jag sprungit i lite tyngre skor mot att springa i lättare och se hur det funkar. Tror det kan finnas stor vinning i att få starkare underben men man måste va försiktig vid en övergång till lättare skor så att man inte skadar sig.
Vad tror ni andra om denna teori? Va det mer vanligt med skador i underbenen förr? typ benhinneinflammationer...